De Slachtemarathon

Peter liep afgelopen zaterdag zijn allereerste marathon: de Slachtemarathon, die één keer in de 4 jaar in Friesland wordt gehouden. Hier is zijn verslag.

Route Slachtemarathon

Vroeg in de ochtend op zaterdag 4 juni 2016 om 6.30 uur verzamelen in de startplaats Easterbierrum hardlopers zich in een grote boerenschuur die voor de gelegenheid is omgedoopt tot startvak. Aftellen en dan gaan de deuren van de schuur open en worden we weggeschoten. Mijn eerste marathon is begonnen.
Mijn horloge piept, 5:25 min/km voor de eerste kilometer. Iets te snel, want ik heb 5.40 min/km als uitgangspunt om net onder de 4 uur uit te komen.
Na ruim 5 km komt de eerste van twee bruggen in zicht. “de Slachtetille” bij Herbaijum. Nog nat van de ochtenddauw neem ik voorzichtig deze gladde brug. Ik zie een spoorwegovergang aankomen na 9 km. Wat een pech, een trein. Na ongeveer 15 seconden stilgestaan te hebben kan ik door. Het tempo blijft zo rond de 5.25 min/km en na 13 km komen we door het dorp Achlum. Enthousiaste mensen langs de kant zelfs op dit vroege tijdstip.
De 21 km komt in zicht. Ik klok 1 uur 54. Dat is lekker, 5 minuten voor op mijn schema. De zon wordt steeds krachtiger. Op het waterpunt krijgen we sponzen uitgereikt. Even een beetje verkoeling.

Peter

Na km 24 komen we over de tweede brug, “de Nije Kromme” bij Wommels. Ook hier veel enthousiaste toeschouwers. Mijn kilometertijden lopen langzaam omhoog.
Ik nader Reahûs op 31 km. De voorsprong op het schema is goed, ongeveer 6½ minuut. De warmte begint me nu echt op te vallen. Een soort warme tegenwind van 22 tot 25 graden celsius. En constant de zon. Bij het waterpunt wandel ik nu om genoeg te drinken. Op mijn rug stop ik een spons in mijn shirt en maak mijn pet nat. Het schiet even door mijn hoofd. “Nu begint het echt, tussen de 30 en 40 km”.
Het wordt zwaarder. Ik heb het erg heet en de kilometertijden gaan verder omhoog. Daar is het 35 km punt. 3 uur 14 minuten. Ik begin te rekenen: 7 km nog te gaan keer 6 minuten = 42. Geeft een eindtijd van 3 uur 56. Geen zorgen dus op dit moment.
Er staan nu waterpunten op elke 2,5 km. Heerlijk om naar uit te kijken tijdens het lopen. De kilometertijden lopen nu snel op naar net boven de 6 minuten. Op 36 km wacht ons nog een stukje onverhard. Met dikke stukken natte Friese klei onder de schoenen kom ik na een kleine km weer op verhard.
De zwaarste kilometers volgen, maar dan zie ik het 40 km bordje. Een laatste keer drinken en sponzen aannemen bij het waterpunt. Het gaat weer iets gemakkelijker met de finish in gedachten. De aantallen toeschouwers nemen toe en ik kan Raerd nu zien.
Ik realiseer me dat ik het ga halen en ook nog binnen de 4 uur. Daar zie ik de finish. Armen in de lucht en juichend over de finish. 3 uur 55 en 38 seconden.
Heerlijk. Wat een tocht. De pijn van de laatste kilometers is al snel vergeten. Na een massage van de kuiten keer ik voldaan huiswaarts.

Foto van Janke en Djurre van der Schaaf

13 comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *