De 74e Bommelasloop

Op 1e Pinksterdag werd de 74e editie van de Technische Unie Bommelasloop gehouden. De loop dankt haar naam aan de schommelende wagen waarmee boer Gerrit Jan Keizer in de 19e eeuw zijn heideplaggen van zijn boerderij naar de markt in Enschede bracht. Boer en boerderij kregen op die manier de naam ‘Bommelas’. Het parcours is uitgezet in het prachtige natuurgebied Het Buurserzand.

Jan Jaap:
In mijn voorbereiding op de 21,1 km heb ik getwijfeld of ik aan de wedstrijd zou meedoen of de loop als training ging lopen. Ik was net hersteld van een kleine kuitblessure welke ik tijdens een avondloop ruim een week geleden had opgelopen. Als wedstrijd zou ik om mijn PR te verbeteren 5.27 min per km moeten lopen, hetgeen mij niet realistisch voorkwam. Ik besloot om op hartritme te gaan lopen op maximaal 153 BPM.
Nadat ik mijn startnummer had opgehaald ontmoette ik Raymond, Dominique, Marjolein en haar man Henri. Verderop zagen wij Ingrid staan, die ook aan de loop meedeed.
Vlak voor de start scheen het zonnetje veelbelovend, maar was de temperatuur met 9 graden best fris. Toch maar even een thermohemd onder mijn shirt aangetrokken, wat later een goede keuze bleek. Samen met Raymond heb ik even de tijd genomen om goed warm te lopen en even te rekken.
Na de start bleef ik in de buurt van Marjolein lopen. Ik wist al van de Friezenbergloop dat zij een redelijk snel tempo loopt. Helaas scheidden onze wegen al na een paar km toen ik voor de 21,1 km route op een splitsing naar recht afsloeg en Marjolein rechtdoor ging. Ik was mijn ‘haas’ kwijt en moest op zoek naar een nieuwe. In de daaropvolgende km’s werd ik een aantal keer ingehaald door lopers die waarschijnlijk een tempo liepen voor de 16.4 km en daarbij kon ik een paar keer even kort aanhaken.
Het traject tussen 10 – 15 km was lastig, er stond een redelijk sterke wind en ik liep grotendeels alleen achter een aantal groepjes lopers voor de 16,4 km. Dit bleek toen zij kort daarop allemaal afsloegen en ik helemaal alleen verder moest. Ik realiseerde mij dat ik nu goed moest opletten om de route niet uit het oog te verliezen.
Op een zeker moment zag ik een loopster met een roze shirt voor mij lopen op zo’n 200 – 300 m afstand. Ik kreeg in de gaten dat ik heel langzaam dichterbij haar kwam en dat gaf mij een doel. Ik herkende haar omdat zij mij op zo’n 10 km was gepasseerd. Zij had ook meegedaan aan de Huttenkloasloop waar hetzelfde patroon zich had voorgedaan. Na zo’n 3 – 4 km kon ik haar eindelijk passeren en was het nog 2 km tot de finish.
Met de finish in zicht zag ik voor mij een man lopen in een blauw shirt, mijn volgende doel. Ik passeerde hem met nog zo’n 200 m te gaan naar de finish. Plotseling hoorde ik achter mij dat de man probeerde om mij weer in te halen; ik hoorde het aan zijn versnelde tempo. Het werd een wedstrijdje de laatste meters naar de finish en het lukte mij om hem in een eindsprint voor te blijven. Ik gaf mijn ‘opponent’ kort na de finish een hand en feliciteerde ook hem met het behaalde resultaat.
Alles met elkaar heb ik op mijn horloge een tijd geklokt van 1.55.37 en dat is slechts 7 seconden boven mijn PR! Ik ben heel tevreden met het eindresultaat met dank aan alle ‘hazen’ van de Bommelasloop.
Samen met Raymond, Dominique, Marjolein en Henri heb ik vervolgens nog even op het terras gezeten om een drankje te drinken. Kort daarna was het tijd om naar huis te gaan waarop ik net voor een grote hoosbui aan droog in mijn auto heb kunnen springen.

Marjolein en Henri gingen beide voor de 11,2 kilometer, net als Dominique, Henriëtte en Ingrid. Raymond liep als enige de 16,4 kilometer.
Voor Marjolein en Henri was het Buurserzand nog onbekend terrein, maar ze vonden het een mooi parcours in een afwisselende omgeving. Beide liepen ze lekker en wisten ze onder het uur te blijven. Het is wat hen betreft voor herhaling vatbaar en dat zou zomaar al in november weer kunnen zijn, bij de najaarseditie.

Dominique:
Na een korte warming-up begin ik aan de 11,2 kilometer. Gelukkig is het nog steeds droog. Alle afstanden starten tegelijk en lopen gezamenlijk richting het Buurserzand. Na de verharde brede weg komt een smal pad met grind. De 16,4 en 21,1 kilometer splitsen zich al snel af van de 7,4 en 11,2 kilometer waardoor het parcours wat rustiger wordt en het gemakkelijker is om je eigen ´route´ en tempo te lopen. Jan-Jaap en Marjolein lopen vlak voor me. Jan-Jaap buigt af, ik houd Marjolein in het vizier.
Ondertussen is de zon toch serieus doorgebroken. Ik draag een lang thermoshirt onder mijn gewone shirt en begin daar ondertussen een beetje aan de te twijfelen. De wind is wel hard en koud, waardoor ik er nog steeds van overtuigd ben de goede keuze te hebben gemaakt.
Het lopen gaat best aardig, na 7 kilometer voel ik me nog steeds erg goed en besluit iets te gaan versnellen. Dat weet ik vol te houden tot het einde met de mogelijkheid voor een ´eindsprint´.  Helaas lukt het me niet om Marjolein in te halen (die gedurende de hele wedstrijd in het zicht liep).
Het laatste stuk van de route is erg mooi, langs het Buursermeertje via kronkelige paadjes, tussen de struiken door en zo af en toe via een mountainbikepad.

Hieronder zijn alle uitslagen te vinden, de foto’s staan in de fotomap.

11,2 kilometer
Ingrid 45:29  1e V
Marjolein 57:18  6e V
Dominique 58:03  7e V
Henri 58:51
Henriëtte 1:00:42
16,4 kilometer
Raymond 1:19:35
Halve marathon
Jan Jaap 1:55:48

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *